Pakkeliste til vandretur

Pakkeliste til vandretur

Vandring er den ældste transportform, som i titusinder af år har ført mennesker rundt i verden og givet os mulighed for at opleve naturen og komme i balance med os selv. Det er vigtigt for din evne til at koble mentalt fra på din vandretur og ikke mindst din fysiske komfort, at du får pakket det bedste udstyr.

Herunder finder du en komplet liste på alt det udstyr samt uundværlige tilbehør, du skal have pakket, når du vil have succes med dine vandreture.

Dette udstyr skal du pakket til vandring

Der er forskelligt basisudstyr, du skal have med dig på din vandretur, så du kan holde komforten, sikkerheden og bevægelsesfriheden i top.

Iblandt must-have udstyr til vandring er:

  • Rygsæk
  • Telt
  • Sovepose
  • Liggeunderlag
  • Vandresko- eller støvler
  • Praktisk tøj som passer til klima og årstid
  • Redskaber til madlavning 
  • Værktøj (herunder kniv og reb)
  • Tilbehør til komfort (herunder myggenet, førstehjælpssæt, oplader og belysning)

Der er forskel på, hvad og hvor meget udstyr du skal pakke i forhold til, om din vandretur indeholder overnatning eller ej. Der findes et stort udvalg af hver type udstyr, og det kan svare sig at bruge tid på at sammenligne forskellige soveposer, telte, vandresko og andet, så du sikrer dig at få det bedste vandreudstyr.

Hvad er det bedste vandreudstyr?

Det bedste udstyr til dine vandreture er dét, som passer til dine personlige behov. Og det er dét udstyr, som matcher den pågældende årstid og klimaet, du skal befinde dig i. Når det gælder vandreture herhjemme, er det f.eks. et must at have regntøj samt telt, hvor oversejlet har et højt vandsøjletryk. 

Du kan udpege det bedste udstyr på kvalitet, materiale og egenskaber. Det er en fordel både praktisk og økonomisk at købe vandreudstyr online. På nettet kan du læse vigtige produktbeskrivelser, og du kan få et godt overblik over de forskellige produkter, som hører til indenfor bestemte kategorier. Her vil der være én kategori for "vandrerygsække", "telte" osv. Sørg for at læse om udstyrs egenskaber og funktioner, så du får indtryk af, om det pågældende udstyr lever op til dine krav og behov. 

Særligt om vandrerygsækken 

Noget af det mest centrale udstyr til vandring er opbevaring i form af rygsæk. Din rygsæk er dér, hvor du skal kunne have alt din tøj, dit tilbehør og dit ekstra udstyr opbevaret. Når du undersøger forskellige typer af rygsække til vandring, vil du opleve, at der findes 2 varianter. Der er hhv. vandrerygsækken, og så er der modellerne, som kaldes "daypacks". 

Skal du vandring uden overnatning, er en daypack et godt valg. Denne type rygsæk hører til de mindste udgaver, og de er ideelle til at opbevare ekstra strømper, mad, væske og tøj i. Gælder det vandring med overnatning, skal du vælge en stor og rummelig vandrerygsæk. Disse udgaver opdeles i forhold til kapacitet. Det er muligt at finde højkvalitetsrygsække til vandring herhjemme og i udlandet på op til 60+L. 

Du skal vælge din rygsæk i forhold til formål samt behov for opbevaring. 

Sko, støvler og outdoortøj til vandring

Når du opholder dig udenfor i mange timer i træk hver dag, skal du have tøj og sko på, der beskytter din krop mod kulde og fugt, og som er behageligt for dig at bevæge dig i. Du skal have købt forskelligt tøj til dine kommende vandreture. Vandrer du i perioder med koldt eller vådt vejr, skal du være ekstra omhyggelig med at udvælge tøj. Sørg for altid at have et sæt med bestående af regnjakke- og bukser.

Sørg for at vælge tøj som er åndbart, svedtransporterende og temperaturregulerende. Der vil være behov for flere lag tøj, når du vandrer i flere dage. Det inderste lag skal være varmeisolerende, og det yderste lag skal afsky nedbør. Om du skal vælge shorts eller bukser, afhænger af årstid og dine fysiske behov. 

Du skal bruge speciallavede sko eller støvler til din vandretur. Dit fodtøj skal give dig støtte omkring ankler, så du kan stå stabilt fast på jorden og ujævnt terræn. 

Husk mad og drikke

Mens tøj, sko og tilbehør til madlavning og hvile er basisudstyr, skal du også huske at pakke mad og væske. På vandreture har din krop behov for optimal næring og masser af væske. Det er en god idé at have et godt "lager" af snacks og energibarer liggende i en lomme i vandrerygsækken, så du altid har let adgang til protein, sukker og fornyet energi.

Til vandreturene med overnatning skal du have et såkaldt "stormkøkken" med dig. Det er et fleksibelt køkken bestående af ildblus og gryder samt pander, som du kan tilberede varm mad på.

En god spejderkniv, lommekniv eller multitools er uundværligt til vandreture. 

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at du skal indtage cirka 2L vand om dagen på dit outdooreventyr. Væskebehov er individuelt, og det afhænger af din kropstype, din balance for hydrering, fysiske udfordringer og klimaet. Hav derfor altid en drikkedunk eller et vandsystem med dig. 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.